Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хората

...
Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хората
Коментари Харесай

Добра новина за хората с увреждания

Националната стратегия за налична жилищна среда и лична мобилност за хората с увреждания планува премахвана на минималният предел при финансиране на планове. Програмата е качена за публично разискване.

Тя има за цел  изграждането на налична среда в съществуващи жилищни здания и прилежащите им пространства за хора с увреждания и обезпечаване на персонална подвижност за тяхното обществено приобщаване, като се регистрират и характерните им потребности.

Разширява се обсегът на допустимите за финансиране действия, свързани с обезпечаването на персонална подвижност.

Така да вземем за пример средства ще се дават и за изменение в структурата на моторно транспортно средство, в това число за монтиране на помощно съоръжение/приспособление за качване и събаряне на инвалидна количка в МПС, за закупуването на автомобил с осъществено изменение в структурата, и/или за образование за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС, при липса на такава. 

Програмата за налична жилищна среда се осъществя в два съставния елемент:

" Достъпна жилищна среда " – за финансиране осъществяването на капиталови планове за създаване на налична среда в съществуващи жилищни здания и прилежащите им пространства, която се употребява безплатно и по нестопански метод.

" Лична подвижност " – за финансиране на действия за обезпечаване на персоналната подвижност на човек с трайно увреждане съгласно функционалния недостиг и потребности.    

Човек с трайно увреждане може да кандидатства в границите на годината и по двата съставния елемент по алинея 1, само че поотделно – с две обособени заявки.

За финансиране по Програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане с направена самостоятелна оценка на потребностите по реда на Закона за хората с увреждания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР